Utazási információk

 

Az Európai Unió polgárai számára szükséges úti okmányok

 

Ha uniós ország állampolgára vagy, akkor a belső határok nélküli schengeni térség egyik országából a másikba utazás alkalmával nem kell felmutatnod a személyazonosításra alkalmas okmányodat, de feltétlenül tanácsos magaddal vinned.

A határforgalom-ellenőrzéshez nem lesz szükség rá a schengeni térségen belül, azonban rendőri intézkedésnél, igazoltatásnál, reptéren, illetve olyan esetekben, amikor a személyazonosság igazolására lehet szükség, kelleni fog a személyi igazolványod, vagy útleveled.

A jogosítvány, lakcímkártya, bankkártyák és adóigazolvány nem tekinthetők érvényes úti okmánynak, és nem használhatók a személyazonosság igazolására!

 

Kiskorúak számára szükséges úti okmányok

 

Mindazoknak a gyermekeknek az esetében:

akik egyedül utaznak, vagy

akiket olyan felnőtt kísér, aki nem a törvényes gyámjuk, vagy

akik csak egyik szülőjük társaságában utaznak,

előfordulhat, hogy saját érvényes útlevelükön vagy személyi igazolványukon kívül egy további, hivatalos dokumentumot kell beszerezni a számukra, melyben:

1.) mindkét szülőjük, vagy

2.) törvényes gyámjuk, vagy

3.) másik szülőjük jóváhagyását adja utazásukhoz, és ezt aláírásával igazolja.

Ezt a nyomtatványt kérheted az ügyfélszolgálatunktól, illetve a járművezetőtől, mivel  a beszállás helyszínén is kitölthető.

 

Nem uniós családtagok számára szükséges úti okmányok

 

Ha Te valamelyik uniós ország állampolgára vagy, családtagjaid akkor is elkísérhetnek egy másik EU-tagországba, vagy csatlakozhatnak hozzád az EU területén, ha ők maguk nem uniós polgárok.

A nem uniós családtagoknak minden esetben érvényes útlevéllel és - származási országtól függően - esetenként vízummal kell rendelkezniük a beutazáshoz.

A nem uniós családtagjaidnak -(nagy)szüleidnek, gyermekeidnek, illetve unokáidnak - nem kell beutazóvízumot kiváltaniuk, ha olyan országba kívánnak utazni, mely részét képezi az útlevélmentes utazást biztosító schengeni térségnek (lásd az alábbi listát), és egy másik schengeni tagország tartózkodási engedélyt, vagy vízumot bocsátott ki a számukra.

 

Nem uniós polgárok számára szükséges úti okmányok

 

Ha Ön nem uniós ország állampolgára, és az EU-ba szeretne látogatni, vagy az EU területén utazni szeretne, útlevélre van szüksége:

amelynek az EU elhagyásának tervezett időpontjától számítva még egalább 3 hónapig érvényesnek kell lennie;

amelyet az illetékes hatóságok 10 évnél nem régebben állítottak ki.

Ezen kívül Önnek valószínűleg vízummal is rendelkeznie kell. A vízumot annak az országnak a konzulátusától vagy nagykövetségétől kell kérnie, amelybe el szeretne látogatni. Ha vízumát olyan ország állítja ki, amely a schengeni övezet tagja, Ön automatikusan jogosulttá válik arra, hogy a többi schengeni országba is beutazzon. Ha Ön valamelyik schengeni országban kiadott érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezik, az egyben vízumnak is minősül.

 

 

Ha állatot szeretnél magaddal vinni külföldre

 

Uniós ország állampolgáraként külföldre magaddal vihetsz macskát, kutyát, illetve vadászgörényt, ha utazás előtt kiváltod kedvenced számára az európai állatútlevelet (Pet Passport). 

Az állatútlevelet a megfelelő engedéllyel rendelkező állatorvosok állíthatják ki. Az okmány igazolja, hogy az állat rendelkezik érvényes veszettség elleni oltással. Az uniós állatútlevelet csak kutyák, macskák és vadászgörények számára lehet kiváltani. Ha más állatfajt - pl. nyulat vagy kanárit - tart kedvtelésből, akkor utána kell nézned, hogyan rendelkeznek a vonatkozó tagállami szabályok a kérdéses állat ki-, illetve beutaztatásáról.

Kizárólag regisztrált, beültetett mikrochippel, vagy 2011. július 3-a előtt készült, tisztán olvasható tetoválással rendelkező állat vihető más uniós tagországba. Az azonosító kódjának meg kell egyeznie az útlevélben megadott kóddal!

 

Szeszes italok és dohánytermékek-vámmentes mennyiség

EU-tagországból EU-tagországba történő utazáskor, szabadon vihetsz magaddal alkohol- és dohánytermékeket, feltéve hogy azokat saját fogyasztásra, nem pedig viszonteladásra szánod.

Az uniós szabályok értelmében nem kell bizonyítani, hogy a kérdéses termékeket személyes fogyasztás céljára vásároltad, vagy szállítod-e, ha mennyiségük nem haladja meg az alábbi határértékeket:

800 szál cigaretta

400 szál szivarka

200 db szivar

1 kg dohány

10 liter tömény szeszes ital

20 liter szeszezett bor

90 liter bor (ebből max. 60 liter pezsgő)

110 liter sör

Az uniós országok korlátozhatják a behozható cigaretta mennyiségét, ha olyan uniós országból érkezel, ahol a jövedéki adó jelenleg még kisebb az uniós szabályozásban előírt minimumnál. A behozható mennyiség azonban 300 szálnál kevesebbre nem korlátozható.

Ha személyes fogyasztásra az engedélyezett mennyiségnél több dohányterméket, illetve szeszes italt kívánsz bevinni valamelyik EU-tagország területére, előfordulhat, hogy:

bizonyítanod kell, hogy a kérdéses árukat személyes fogyasztás céljára szerezted be;

a termék beszerzését (számla vagy nyugta segítségével) igazolnod kell.

 

Készpénz-vámmentes értékhatár

 

Ha 10 000 euró vagy azt meghaladó összegű készpénzt vagy azzal egyenértékű egyéb valutát szeretnél az Európai Unión belül egyik országból a másikba magaddal vinni, meg kell érdeklődnöd az érintett vámhatóságoktól (mindazokban az országokban, ahonnan indulsz, ahová érkezel, és amelyek területén áthaladsz), hogy szükséges-e vámnyilatkozatot tenni az összegről.

Gyakran Ismételt Kérdések

Gyakran Ismételt Kérdések

 

 

  • Mennyi csomagot vihetek magammal?

Egy személy 2 db, egyenként legfeljebb 50x80x35 cm méretű bőröndöt hozhat magával. Kézipoggyászként 1 db táskát, vagy szatyrot vihetsz be az utastérbe, amely nem foglal el jelentős helyet. Lehetőség van több csomag szállítására is előzetes egyeztetés után, kérlek, ezt jelezd a diszpécsernél!

 

  • Háziállat szállítása megoldható? Milyen okmányokra, felszerelésre van szükség, ha kisállat utazik velem?

természetesen van lehetőség kisállat szállítására. Kutya, macska és egyéb állatok szállítása csak akkor lehetséges, ha Kisállat-útlevéllel (Pet Passport) rendelkezik, és ebben az állatorvos igazolja a kötelező védőoltások meglétét, valamint azt, hogy a kedvenced nem szenved semmilyen fertőző betegségben. 

Az utazás során az állatot biztonságosan rögzíteni kell: póráz, hám, vagy szállító box használatával.

Kutyák esetén - eseti elbírálás alapján - kérhetjük szájkosár használatát is!

 

  • Hol, kinek kell fizetni a viteldíjat?

A viteldíj fizetése beszálláskor, készpénzben a járművezetőnél lehetséges, vagy előre banki átutalással. Átutalás esetén az utazás feltétele, hogy a viteldíj legkésőbb az utazás napját megelőző napon megérkezzen a Klipper s.r.o. számlájára.

 

  • Milyen sűrűn lesz pihenő menet közben?

Pihenő 2,5-3 óránként van, de amennyiben indokolt, a tervezetten kívül is kiáll pihenőbe a járat. 

Az utasfelvétel- és kiszállás helyszíne nem alkalmas pihenő megtartására, mert az esetek többségében erre lakóövezetben kerül sor. Kérjük, hogy ilyenkor maradj a járműben!

 

  • Lehet enni/inni az autóban?

A rendszeresen beiktatott pihenők kiválóan alkalmasak arra, hogy egyél és igyál, de kellő körültekintéssel az autóban, menet közben is megteheted ezt.

Nagy hangsúlyt fektetünk a járműveink tisztaságára, és kérjük, Te is vigyázz a rendre, tisztaságra. Alkohol fogyasztása és a dohányzás tilos a járműben!

 

  • Gyerekülést biztosítanak a gyerek utazásához?

Amennyiben az utas igényli, akkor biztosítunk gyermekülést. A KRESZ előírásai szerint 135 cm-es testmagasság alatt személyautóban és kisbuszban is kell gyermekülést használni.

Kérlek, jelezd a foglalásnál a diszpécsernek, hogy milyen súlykategóriájú gyerekülésre van szükséged! 

 

  • Foglalás után mik a teendőim?

A helyfoglalást követően, az utazás előtti napon magyarországi indulás esetén a diszpécser, míg németországi indulás esetén a járművezető fog hívni telefonon. Ez a telefonhívás a bejelentkezés a járatra, az utazási szándék megerősítése (check-in). Ekkor az utazással kapcsolatos kérdéseidre is választ kaphatsz. Németországi indulás esetén ekkor pontosítjuk az indulási időt.

Amennyiben az utazás előtti napon 12.00 óráig nem tudunk kapcsolatba lépni az utassal, töröljük a foglalását.

 

  • Kapok a viteldíjról számlát/nyugtát?

Természetesen. Beszálláskor viteldíj ellenében minden utas menetjegyet kap. Számlaigényedet a foglaláskor előre jelezd mert a sofőr a helyszínen nem tud számlát kiállítani! A számlaigény utólagos bejelentésére sincs lehetőség a hatályos jogszabályok miatt.

 

  • Mi történik műszaki hiba esetén? Rendelkeznek-e utasbiztosítással?

Műszaki hiba esetén mindig azt a megoldást választjuk, amivel a járat a legrövidebb időn belül folytatni tudja az útját. Az adott helyzet összes körülménye alapján döntjük el, hogy a járat szervizbe megy, másik járatunk viszi tovább az utasokat, vagy a tartalék járművünkre átszállva folytatják útjukat. A Klipper s.r.o minden olyan biztosítással rendelkezik, mely a jogszabályi előírásoknak megfelelő működés feltétele, így természetesen utasbiztosítással is.

Design by PlixApp Kft.