fbpx

Utazási információk

Klipperlines - Személyszállítás nemzetközi utakon

Az Európai Unió polgárai számára szükséges úti okmányok

Ha uniós ország állampolgára vagy, akkor a belső határok nélküli schengeni térség egyik országából a másikba utazás alkalmával nem kell felmutatnod a személyazonosításra alkalmas okmányodat, de feltétlenül tanácsos magaddal vinned.

A határforgalom-ellenőrzéshez nem lesz szükség rá a schengeni térségen belül, azonban rendőri intézkedésnél, igazoltatásnál, reptéren, illetve olyan esetekben, amikor a személyazonosság igazolására lehet szükség, kelleni fog a személyi igazolványod, vagy útleveled.

A jogosítvány, lakcímkártya, bankkártyák és adóigazolvány nem tekinthetők érvényes úti okmánynak, és nem használhatók a személyazonosság igazolására!

Kiskorúak számára szükséges úti okmányok

Mindazoknak a gyermekeknek az esetében:

▪ akik egyedül utaznak, vagy

▪ akiket olyan felnőtt kísér, aki nem a törvényes gyámjuk, vagy

▪ akik csak egyik szülőjük társaságában utaznak,

előfordulhat, hogy saját érvényes útlevelükön vagy személyi igazolványukon kívül egy további, hivatalos dokumentumot kell beszerezni a számukra, melyben:

1.) mindkét szülőjük, vagy

2.) törvényes gyámjuk, vagy

3.) másik szülőjük jóváhagyását adja utazásukhoz, és ezt aláírásával igazolja.

Ezt a nyomtatványt kérheted az ügyfélszolgálatunktól, illetve a járművezetőtől, mivel  a beszállás helyszínén is kitölthető.

Nem uniós családtagok számára szükséges úti okmányok

Ha Te valamelyik uniós ország állampolgára vagy, családtagjaid akkor is elkísérhetnek egy másik EU-tagországba, vagy csatlakozhatnak hozzád az EU területén, ha ők maguk nem uniós polgárok.

A nem uniós családtagoknak minden esetben érvényes útlevéllel és – származási országtól függően – esetenként vízummal kell rendelkezniük a beutazáshoz.

A nem uniós családtagjaidnak -(nagy)szüleidnek, gyermekeidnek, illetve unokáidnak – nem kell beutazóvízumot kiváltaniuk, ha olyan országba kívánnak utazni, mely részét képezi az útlevélmentes utazást biztosító schengeni térségnek (lásd az alábbi listát), és egy másik schengeni tagország tartózkodási engedélyt, vagy vízumot bocsátott ki a számukra.

Nem uniós polgárok számára szükséges úti okmányok

Ha Ön nem uniós ország állampolgára, és az EU-ba szeretne látogatni, vagy az EU területén utazni szeretne, útlevélre van szüksége:

▪ amelynek az EU elhagyásának tervezett időpontjától számítva még egalább 3 hónapig érvényesnek kell lennie;

▪ amelyet az illetékes hatóságok 10 évnél nem régebben állítottak ki.

Ezen kívül Önnek valószínűleg vízummal is rendelkeznie kell. A vízumot annak az országnak a konzulátusától vagy nagykövetségétől kell kérnie, amelybe el szeretne látogatni. Ha vízumát olyan ország állítja ki, amely a schengeni övezet tagja, Ön automatikusan jogosulttá válik arra, hogy a többi schengeni országba is beutazzon. Ha Ön valamelyik schengeni országban kiadott érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezik, az egyben vízumnak is minősül.

Ha állatot szeretnél magaddal vinni külföldre

Uniós ország állampolgáraként külföldre magaddal vihetsz macskát, kutyát, illetve vadászgörényt, ha utazás előtt kiváltod kedvenced számára az európai állatútlevelet (Pet Passport). 

Az állatútlevelet a megfelelő engedéllyel rendelkező állatorvosok állíthatják ki. Az okmány igazolja, hogy az állat rendelkezik érvényes veszettség elleni oltással. Az uniós állatútlevelet csak kutyák, macskák és vadászgörények számára lehet kiváltani. Ha más állatfajt – pl. nyulat vagy kanárit – tart kedvtelésből, akkor utána kell nézned, hogyan rendelkeznek a vonatkozó tagállami szabályok a kérdéses állat ki-, illetve beutaztatásáról.

Kizárólag regisztrált, beültetett mikrochippel, vagy 2011. július 3-a előtt készült, tisztán olvasható tetoválással rendelkező állat vihető más uniós tagországba. Az azonosító kódjának meg kell egyeznie az útlevélben megadott kóddal!

Szeszes italok és dohánytermékek-vámmentes mennyiség

EU-tagországból EU-tagországba történő utazáskor, szabadon vihetsz magaddal alkohol- és dohánytermékeket, feltéve hogy azokat saját fogyasztásra, nem pedig viszonteladásra szánod.

Az uniós szabályok értelmében nem kell bizonyítani, hogy a kérdéses termékeket személyes fogyasztás céljára vásároltad, vagy szállítod-e, ha mennyiségük nem haladja meg az alábbi határértékeket:

▪ 800 szál cigaretta

▪ 400 szál szivarka

▪ 200 db szivar

▪ 1 kg dohány

▪ 10 liter tömény szeszes ital

▪ 20 liter szeszezett bor

▪ 90 liter bor (ebből max. 60 liter pezsgő)

▪ 110 liter sör

Az uniós országok korlátozhatják a behozható cigaretta mennyiségét, ha olyan uniós országból érkezel, ahol a jövedéki adó jelenleg még kisebb az uniós szabályozásban előírt minimumnál. A behozható mennyiség azonban 300 szálnál kevesebbre nem korlátozható.

Ha személyes fogyasztásra az engedélyezett mennyiségnél több dohányterméket, illetve szeszes italt kívánsz bevinni valamelyik EU-tagország területére, előfordulhat, hogy:

▪ bizonyítanod kell, hogy a kérdéses árukat személyes fogyasztás céljára szerezted be;

▪ a termék beszerzését (számla vagy nyugta segítségével) igazolnod kell.

Készpénz-vámmentes értékhatár

Ha 10 000 euró vagy azt meghaladó összegű készpénzt vagy azzal egyenértékű egyéb valutát szeretnél az Európai Unión belül egyik országból a másikba magaddal vinni, meg kell érdeklődnöd az érintett vámhatóságoktól (mindazokban az országokban, ahonnan indulsz, ahová érkezel, és amelyek területén áthaladsz), hogy szükséges-e vámnyilatkozatot tenni az összegről.